Backup maken: waarom, welke bestanden en hoe vaak?

pc-dokters

Waarom is een back-up maken zo belangrijk? De meeste mensen kunnen je daar wel een zinnig antwoord op geven, maar nog te vaak krijg ik vragen van mensen half in paniek dat ze hun foto’s of belangrijke documenten verloren zijn. Toevallig gewist of gewoon gestolen of om nog maar te zwijgen over het wel befaamde “Encryptie virus” en ja aan een back-up hadden ze niet gedacht.

1. Waarom?

In de meest strikte zin is een back-up niets anders dan een kopie maken van bestand.

Maar toch zijn er nog een aantal zaken die het belang van een degelijke backu-p onderstrepen. Zo is er malware die je vaste schijf kan beschadigen, of al je bestanden encrypteert waarvoor je dan zou moeten betalen om ze – misschien – weer terug te krijgen.

Of stel je voor dat je laat het aan werken bent om een verslag, rapport of belangrijke presentatie af te hebben tegen een deadline en met één verkeerde muis klik oeps! Alles weg. Zonder een back-up een drama.

Maar belangrijker nog dan die ene back-up, is het noodzakelijk dat je verschillende back-ups maakt. Op verschillende plaatsen. Gaat één back-up verloren, is dat nog geen man overboord.

 

2. Wat of welke bestanden?

Standaard gezien zou je ieder bestand moeten backuppen dat belangrijk is of dat je niet kwijt wil (documenten foto’s, muziek, favorieten, emails maar ook evnetueel instellingen van bepaalde programma’s en zo maar door).

Je kan natuurlijk alles back-uppen. Maar soms zijn er toch ook een aantal bestanden die je niet noodzakelijk meteen nodig hebt.

Een back-up vereist de nodige ruimte op (vb. externe harde schijf of in de cloud maar een back-up kost ook tijd zeker als je gebruik maakt van de cloud.

 

3. Hoe vaak?

Hier is geen standaard antwoord voor te bedenken maar ga er gewoon vanuit dat bestanden die het vaakst wijzigd ook het meeste moeten worden gebackupped.

 

4. Waar bewaren?

We kennen 2 soorten opslagruimtes: online en lokaal beide hebben voor- en nadelen.

  • Lokale back-ups worden op ene USB of DVD (nog al duur, tijdrovend en niet blijvend). Grote voordeel is dat je geen internetverbinding nodig hebt.
  • Online back-up heb je natuurlijk wel een internetverbinding nodig, het duurt ook langer dan op een lokale schijf. Maar grote voordeel is deze manier veilig voor het “encryptie virus” en dat je makkelijk met “versie control” kan werken.

5. Conclusie

Een regelmatige back-up is noodzakelijk beter ééntje te veel dan te weinig Er zijn verschillende manieren van back-up maken beide hebben voor en nadelen.